Marker din matrikel

Der er stadig mange danskere, der ejer og bor i et parcelhus. Gør du det, befinder din bolig sig på et afgrænset stykke land, også kaldet en matrikel. Det er en god ide at gøre det tydeligt, hvor denne matrikels grænser går. Både for din egen og naboens skyld, så ingen af jer kommer til at overskride den. Der findes diverse grænsemarkører, du kan benytte, både naturlige, såsom en hæk, til konstruktioner, såsom et Klinkehegn.

Træhegn

Et tæt hegn af træ sikrer dig mest privatliv. Der kan ikke kigges igennem det, og laver du det højt nok, kan naboen heller ikke kigge over det. Derudover giver det læ for vinden, hvilket er praktisk som afskærmning omkring en terrasse eller beskyttelse for sarte planter. Klinkehegn leveres desuden i fag og fås i forskellige træsorter, så det nemt kan tilpasses netop din have.

En ulempe ved visse typer træhegn er, at de har brug for vedligeholdelse. Nogle træsorter skal således behandles jævnligt for at undgå råd eller bevare deres flotte udseende. Modsat vil nogle Klinkehegn udvikle en smuk patina og blive flottere efter nogle års.

Metalhegn

Rionet er populært til metalhegn, da de store ”masker” lader lyset igennem. Det er desuden velegnet som støtte til forskellige klatreplanter, så du kan ende med et frodigt naturhegn om din boliggrund. Men har du hund af en mindre race, skal du sørge for et mere finmasket metalhegn.

Sådanne metalhegn kan være dyre, især hvis professionelle skal sættes det op. Hvis det bliver højt og finmasket, kan det også komme til at se lidt uvelkomment og nærmest militaristisk ud. Dette kan ovennævnte slyng- og klatreplanter dog ændre.

Hæk

Hækplanter er en flot afgrænsning, der er til gavn for din haves dyre- og insektliv. Det største minus er nok, at hækken skal klippes mindst en gang årligt for ikke at blive for høj og bred. Det varierer efter plantetypen.